2012. február 29., szerda

internetes okosságok, 11. rész: CÍMKÉK

Most egy elsőre haszontalan részletről lesz szó, mégis sokunk életét megkönnyíthetik a címkék, legyünk akár blogolvasók máshol, vagy bloggerek a saját házunk táján. Mert mi történik például, ha folytatnám a sorozatot, de elfelejtettem, hanyadik okosságnál tartottam legutóbb? Oldalt rákeresek a megfelelő címkére és már látom is az egy kategóriába eső bejegyzéseket. Nézzük, hogy jutunk el a kényelem mezejére:)

Ha megírunk egy posztot, az ablak alsó részében megadhatunk hozzá tetszőleges számú tag-et vagy címkét. (Jobb szó nincs rá, így előrebocsátom, hogy ezerháromszáznyolcvannégyszeres szóismétlést fogok elkövetni, bocsi:)))

Ha vadiúj címkét találtunk ki, gépeljük be és ha más címkét is megadnánk, egy vesszővel és szóközzel válasszuk el őket egymástól.

Ha egy már régebben használt címkét kezdünk el begépelni, a blogger segít nekünk és felajánlja a lehetőségeket. Kattintsunk a megfelelő címkére. Ekkor a blogmotor automatikusan beírja a vesszőt is.

Ez eddig nem nagy ördöngősség. Igyekezzünk ne a legapróbb részletekig címkézni, régebben velem is elszaladt a paci, de így a kényelmes visszakeresésből csak bosszankodás lesz és km hosszú címkefelhő. Mert ha már címkéztünk, akkor oldalt (vagy akár alul) mutassuk is meg az olvasónak, milyen kategóriákból választhat.

A blog jobb felső sarkában kattintsunk a tervezésre, majd a megfelelő részen klikkeljünk a modul hozzáadására. A felkínált lehetőségek közül keressük meg a címkéket.

Itt lehetőségünk van beállítani a modul címét; hogy az összes címkét jelenítse-e meg a blog vagy csak az általunk választottakat (ha már címkézünk, szerintem jelenjen meg az összes:); hogy betűrendben vagy gyakoriság szerint kérjük-e a listázást és hogy egymás alatti listából vagy egy címkefelhőből álljon-e a modul. Azt is kérhetjük, hogy megjelenjen, hány bejegyzés tartozik egy címkéhez.

Nem bonyolult, mégis egy kis odafigyeléssel sok lehetőséget nyújt. Legközelebb megmutatom azt is, hogy lehet karbantartani a címkéket.

***

+1: ha kétnyelvű a blogunk, talán érdemes valamiféle jellel elválasztani a magyar és idegen nyelvű címkét, így a modul egyként kezeli, nekünk se kell mindig begépelni mindkettőt és megint csak nem lesz átláthatatlanul sok a tag.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails